2013. szeptember 5., csütörtök

Beszűkült döntéshelyzetek

Megint egy kilences játszma, több hibával, ami sikerült kihasználni, de megint nem én voltam az erősebb (önmagamnál).

A 39. lépésig okés, bár nekem kérdés volt, hogy a bal alsó csoportom seki-ben él-e meg, vagy sikerül elkapni a fehér bennszülötteket. Aztán a 40. lépés elfelejtkezett arról, hogy kössön, talán bízott abban, hogy megél a sarokban önmaga, de ez még nekem is kérdéses lett volna. Viszont utána sem törődött vele, pedig azt hiszem a közmondás szerint ez "fontos" lépésnek számít: "a nagy lépés előtt lépd meg a fontos lépést" - vagy valami ilyesmi. Szóval a bal felső fehér sarok szerintem veszélyben van a 40. lépés után.

48-cal még mindig köthetett volna, de akkor fekete biztos elkerüli a seki-t, és talán még ezt is megengedhette volna magának fehér a 6,5 pontos komi, meg persze a jobb alsó viszonylag nagyobb területe miatt.

Aztán az 52-est sem értem, mert igaz, hogy fenyegeti feketét, de ez nem valódi fenyegetés, ellenben elveszít egy lehetőséget a bal felső csücsökbe rakásra, ami feltétele, hogy megéljen a csoportja. Aztán már késő neki.

(;GM[1]FF[4]CA[UTF-8]AP[CGoban:3]ST[2]
RU[Japanese]SZ[9]KM[6.50]
GN[Baby_Lucifer's mini-tournament]PW[popopok]PB[zhal]WR[21k]BR[18k]DT[2013-08-26,2013-09-05]CP[Creative Commons: Attribution-NonCommercial 3.0 Unported]GC[Game ID: 440771]EV[OGS Minitournament: Baby_Lucifer's mini-tournament]PC[Online Go.com: http://www.online-go.com]RE[B+11.50]
;B[ce]
;W[ee]
;B[de]
;W[ed]
;B[gc]
;W[cc]
;B[ge]
;W[dg]
;B[cg]
;W[bd]
;B[eg]
;W[df]
;B[cf]
;W[dh]
;B[ch]
;W[ff]
;B[fg]
;W[ef]
;B[be]
;W[gf]
;B[eb]
;W[ec]
;B[fb]
;W[bh]
;B[di]
;W[eh]
;B[bg]
;W[af]
;B[ae]
;W[ag]
;B[ah]
;W[ai]
;B[bf]
;W[ei]
;B[ci]
;W[he]
;B[hd]
;W[hf]
;B[db]
;W[cb]
;B[hb]
;W[fd]
;B[gd]
;W[da]
;B[ea]
;W[ca]
;B[cd]
;W[ac]
;B[dc]
;W[bb]
;B[ad]
;W[dd]
;B[ah]
;W[ag]
;B[bc]
;W[ic]
;B[id]
;W[bd]
;B[aa]
;W[ah]
;B[bc]
;W[ie]
;B[ab]
;W[fc]
;B[]
;W[]
;TW[if][eg][fg][gg][hg][ig][fh][gh][hh][ih][fi][gi][hi][ii]TB[ba][ca][da][fa][ga][ha][ia][bb][cb][gb][ib][ac][cc][hc][ic][bd][af][ag][ah][bh][ai][bi]C[Result: B+11.5
]N[RESULT])

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése