2013. október 28., hétfő

A kő karmája

Na, milyen jó bejegyzéscím: az előző életek következményeit viselő kövek. :) A fő kérdés a szabad akarat és a karma viszonya, ami jó mélyre nyúl. Nem úgy, mint én ezzel az írással - helyette mennék el inkább kapálni.

Szóval ez a kérdés nagyon szép. Ha előző életünk következményei elől nem térhetünk ki, mennyire meghatározott az életünk? Mi határozza meg egyáltalán az életünk? Mi a szabad akarat, mire vonatkozik? Ezek egy csomó édes és keserű órát okoztak már - mára odáig jutottam, hogy tudom, de gyenge vagyok, az akarat hiányzik sokszor. A szabad akarathoz. :) Mint a góban is. Végig csinálni erős akarattal, az kemény meló nekem. Másban is.

Ami szép volt, az az írás elején a statikus kövek mozgékonyságáról szóló rész. Tényleg mozog a szituáció, alakul, fejlődik, változik, meghal vagy feléled - ennél nagyobb változást el sem tudok képzelni - mint a sejtek a testben. Ez is haláli párhuzam, azzal együtt, hogy ha egy játszma = egy élet és a játékos az, amelyik minden játszmában újraéli az életét, akkor a karma halálosan ott van, mert a játékos az előző játszmák tapasztalatát hozza magával, amit megtanult és amit elszalasztott, abból is. És van esélye másképp csinálni.

Így az üres tábla és a "tökéletes teremtés" analógiája az első lépésre, ami a teljesen meghatározatlan alapra vonatkozik, érdekes. Egyrészt azért, mert pont az első lépés az, ami a legjobban meg van határozva. Azért, mert a sajátosságok szerint megvan a legcélszerűbb hely és azért is, mert nincs más, ami befolyásolja. Ami egyedivé tesz egy játékot, az mind a következő lépésekből következik, nem a teremtés első lépéséből.

Így minden további lépés ugyan annyira kreálás, mint az első, mert a múltat módosítja és a jövőt is meghatározza és mindegyik lépéssel együtt jelenti a játszmát, önmagában semmit nem ér. Az első lépés sem. Ez az első kő cucc inkább valami elmetrükk, amikor azt HISZI az ember, hogy végtelenek a lehetőségei. Aztán nem is a tábla vagy a kövek, hanem a saját lehetőségeinek fogja. Vagy akaratának. Szabad akaratának. :)

Megyek kapálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése