2012. január 18., szerda

Koncentráltság

Történt pedig vala, hogy egy délelőtti órán, a szokásosnál több kávé elfogyasztása után, sikerült a szokottnál koncentráltabb állapotba hoznom magam, mondván mi értelme játszani (próbára tenni magam), ha nem is összpontosítok. Ja, hát (legalább) egyszer el kell jutni ide is. :) Eztán sikerült nyerni egy 4 kyu-s ellen.

Az mondjuk érdekes volt, hogy szinte kezdő számolási hibát is vétett, nagy csoportját elfogtam, egyáltalán nem volt pengeélen táncoló helyzet. Ami azt juttatta eszembe, hogy talán maga a koncentráltság képes (először érzelmi, aztán másféle) zavart okozni a másikban? Simán el tudom képzelni.

Kicsit fura ez a szó, mert ez nem pontszerű dologra koncentrálás, hanem (amennyire persze sikerül - pont a koncentráció és az összeszedettség függvényében) az összes birtokolt gó-tudás megfelelő használata. Néhányat már megtanultam, akár lehetne is alkalmazni őket ebben a koncentrált állapotban. Ami esemény nálam az az állapot elérése. És ez úgy tűnik elég fontos.

És itt is vagyok az aikidonál: ott is folyamatosan amiatt okozok magamnak kudarcélményt, mert valami oda nem tartozó dolog vagy az "összetevők" egy része átveszi az uralmat. Van hogy elemezni próbálom (a gondolatok vezetnek), vagy éppen nagyon akarok valamit (érzelmek lepnek el), esetleg csak a mozdulatsorra figyelek, a stabilitásra pedig nem (nem figyelek mindenre)...

Irányítottból irányítóvá kellene válni, ahelyett, hogy az érzelmek és a gondolatok irányítsanak... Hát igen, hányszor mondták már edzésen, hogy nem kell annyit gondolkodnom! Sőt, ez valószínűleg azt is jelenti, hogy a kétféle terület egymással átitatását érdemes megcélozni. Általában: pl. a számokkal való munkába lelkesedést vinni, az érzelmi életbe pedig tudatosságot. Konkrétan pedig: a nyerni akarás vágyába higgadtságot, a számolgatás gyakorlatába pedig intuíciót.

Nincs kizárólagosság és nincs előre definiált jó vagy rossz. Azta, sikerült eljutnom ezekhez az ordas nagy közhelyekhez...

A poén az volt, hogy közvetlenül utána még egyet játszottam úgy, hogy a nyerés feletti izgalmamat megpróbáltam lecsendesíteni és idő kellett hozzá (mintha meg kéne lepődnöm ezen), egyáltalán nem volt könnyű azt a stabil, a táblára határolt figyelmi állapotot elérni, amikor eltűnnek a vágyak a nyerésre vagy a más miatt betolakodó gondolatok, érzések.

De a laborkísérlet sikerült, újra segített a koncentráció, 5 kyus ellen is nyertem, kissé szorosabb játékban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése